MUSIIKKILUKION KUULUMISIA
MUSIIKKILUKION KUULUMISIA
Musiikkilukion kulunut lukuvuosi on ollut tuttuun tapaan tapahtumarikas ja työntäyteinen. Usean koronan varjostaman vuoden jälkeen pystyimme toteuttamaan kaikki tapahtumat suunnitellusti ja ilman rajoituksia. Voi sanoa, että musiikkilukion toiminta palautui parin vuoden tauon jälkeen jälleen takaisin normaaliin uomiinsa livekonsertteineen ja lukuisine tapahtumineen, mistä olemme todella onnellisia.
Lukuvuoden konsertit ja yleisötilaisuudet
- Hannun ja Kertun tarina -satuoopperan esitykset 10/22
- Joulukonsertit Melartin-salissa pe 9.12.22
- Kamarikuoron konsertti Kulttuurikellarilla ke 14.12.22
- Promenadikonsertti Melartin-salissa ti 31.1.23
- Kevari Savonlinnasalissa pe 3.2.23
- Ultra Bra -tribuutti Kulttuurikellarilla to 1.6.23
Kuten yllä olevasta luettelosta voi huomata, lukuvuosi sisälsi laajan kattauksen konsertteja ja muita esityksiä, näistä tarkemmin seuraavassa.
Lokakuussa toteutuivat myös pidemmän aikaa suunnitelmissa olleet ja koronan takia lykkääntyneet Hannun ja Kertun tarina -satuoopperan yleisö- ja koululaisesitykset. Engelbert Humperdinckin säveltämää ja Chieko Okabe-Silvastin ideoimaa produktiota oli toteuttamassa suurehko ryhmä OMUTE:n opiskelijoita, ja lisäksi solisteina toimi Taikkarin kasvatti Kaisa Makkonen sekä musiikin lehtori Sanna Pirttisalo. Teosta on esitetty vuosien varrella useasti eri muodoissa, ja tänä vuonna sillä oli erityinen merkitys, sillä se juhlisti koulussamme jo 20 vuotta toiminutta OMUTE:a. Onnea OMUTE ja Chieko!
Taidelukion perinteinen joulukonsertti soi tänä vuonna Melartin-salissa. Sama konsertti esitettiin kahteen kertaan, jotta kaikki halukkaat mahtuivat sitä kuuntelemaan. Konsertissa kuultiin joulunaikaan sopivaa musiikkia eri kokoonpanojen esittämänä, eri tyyleissä ja tunnelmissa. Konsertin alkupuolella oli klassisempia kappaleita mm. ooppera- ja musiikkiteatteriryhmän sekä selloyhtyeen esittämänä. Sen jälkeen siirryttiin varsinaisiin joululauluihin, joita kuultiin mm. huiluorkesterilta, lauluyhtyeiltä, jazzbändiä, irkkubändiltä ja kansanmusiikkiyhtye TaKaMukselta. Isossa roolissa konsertissa oli tietenkin Taidelukion kuoro, joka esitti tällä kertaa mm. amerikkalaisia jouluklassikoita.

Joulukonsertin sellot. Kuva Heidi Takanen.
Joulukonsertin jälkeisenä viikkona kamarikuoro piti oman konserttinsa Kulttuurikellarilla, missä kuultiin monipuolinen setti a cappella -kuoromusiikkia meiltä ja muualta päin maailmaa. Musiikkimatka vei perisuomalaisista tunnelmista pohjoismaisen kansanmusiikin kautta aina Kuubaan ja Etelä-Afrikkaan saakka. Kamarikuoron konsertti oli osa Erasmus-viikon tapahtumia, joista voitte lukea lisää projektia käsittelevästä luvusta.
Taikkariviikon konsertit on aina vuoden kohokohtia, ja tänä lukuvuonna oli erityinen ilo siitä, että kolmen vuoden tauon jälkeen pääsimme esittämään ne liveyleisölle. Promenadikonsertissa oli esillä laaja kattaus musiikkilukiolaisten esityksiä pääosin akustisesti esitettynä. Konsertin alkupuolella esiintyi perinteisesti solisteja ja klassisten instrumenttien taitajia, ja kuultiin mm. maistiainen Taikkarin teatterin kevään uutuus-musiikkinäytelmästä Itäisiltä meriltä kellarin kätköihin. Tämän jälkeen lavalle nousivat Taidelukion suurkuoro, abikuoro ja kamarikuoro, jotka esittivät tuttuun tapaan ohjelmistoa monesta eri genrestä. Ilta jatkui vielä usean tunnin ajan kansanmusiikin, jazzin ja OMUTE:n esitysten parissa, ja päättyi lähellä puoltayötä myöhäisillan lauluklubiin, jossa loistamaan pääsivät laulusolistit ja eri vuosikurssien poplauluryhmät.
Promenadi 2023: Lähde: YouTube.com/Taidelukion livetaltiointeja. Kanavalla nähtävänä Taidelukion tapahtumiin ja konsertteihin liittyvää videomateriaalia. [https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=taidelukion+livetaltioinnit]
Kevari eli kevyen musiikin konsertti huipensi Taikkariviikot tuomalla Savonlinnasalin lavalle kymmeniä taikkarilaisten bändejä. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla esiintyi opettajien ohjaamat vuosikurssibändit, ja väliajan jälkeen lavalle nousevat lukuisat opiskelijoiden omat yhtyeet, joista suuri osa on koottu juuri Kevaria varten. Illan aikana kuultiin rockia, poppia, progea ja raskaampaakin musiikkia sekä mm. jo perinteeksi muodostunut Abishow. Konsertti striimattiin myös livenä, ja näin se tavoitti laajan joukon Taikkari-faneja vähän kauempanakin.
Kevari 2023: Lähde: YouTube.com/Taidelukion livetaltiointeja. Kanavalla nähtävänä Taidelukion tapahtumiin ja konsertteihin liittyvää videomateriaalia. [https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=taidelukion+livetaltioinnit]

Kevari 2023 tunnelmaa. Kuva Pyry Pänkäläinen.
Opiskelijoiden aloitteesta Kulttuurikellarilla soi lukuvuoden viimeisellä viikolla Ultra Bra -tribuutti Rauhan ja aatteen orkesterin esittämänä. Idea konserttiin syntyi opiskelijoiltamme Eppu Muinoselta ja Minttu Puurtiselta, jotka johtivat projektia ja bändiä ja vastasivat konsertissa kuulleiden kappaleiden sovittamisesta. Upeaa konserttia oli kuuntelemassa runsaslukuinen yleisö, jotka osoittivat nuorille muusikoille suosiotaan ja silminnähden pitivät kuulemastaan.
Vielä lukuvuoden viimeisenä päivänä kuultiin musiikkiesityksiä koko koulun yhteisessä kevätjuhlasessa ykkösten ja kakkosten vuosikurssibändien sekä kamarikuoron toimesta. Tämän lisäksi koulun omissa itsenäisyys- ja lakkiaisjuhlissa on ollut korkeatasoisia eri genrejä edustavia musiikkiesityksiä, ja Taidelukion solistit ja kokoonpanot ovat esiintyneet runsaasti myös koulun ulkopuolisissa tilaisuuksissa lähialueella. Erityisesti koulun kansanmusiikkiyhtyeet ovat keikkailleet lukuvuoden aikana paljon, esim. olivat vahvasti esillä Savonlinnan Kansanmusiikkipäivässä Kulttuurikellarilla ja Kansallisessa Vanhustenpäivän juhlassa, joka televisioitiin tänä vuonna Savonlinnasalista. Lisää taidelukiolaisten keikkoja on listattu vähän alemmas.
Muista esiintymisistä mainittakoon erikseen vielä koululaiskonsertit, joita on toteutettu tänä vuonna Itä-Suomen alueella. Tammikuussa kamarikuoro ja TaKaMus konsertoivat Joensuun Rantakylän ja Tulliportin normaalikouluilla, ja saivat yleisöltä runsaasti kiittävää palautetta. Projektiviikkoa vietettiin huhtikuun alkupuolella, ja silloin eri vuosikurssien opiskelijoista koottu bändi lähti minikiertueelle lähiseudulle. ”Musatour” piti sisällään tällä kertaa kolme koululaiskonserttia Ruokolahden koululla, Sammonlahden koululla Lappeenrannassa sekä Mertalan koulussa.
Muita esiintymisiä ja keikkoja:
- Kansallinen Vanhustenpäivän juhla ja televisiointi Savonlinnasalissa 2.10.22, esiintymässä TaKaMus
- Savonlinnan V Kansanmusiikkipäivä 15.10.22, esiintymässä TaKaMus ja ykkösten kansanmusiikkibändi
- Miss Suomi ja Taidelukion alumni Petra Hämäläisen hyväntekeväisyysmuotinäytös Kulttuurikellarilla 12.11.22, esiintymässä TaKaMus
- Kamarikuoron konsertti Sosterin kuntoutusosastolla 29.11.22
- -luokkalaisten Itsenäisyyspäivän vastaanotto Savonlinnasalissa 2.12.22, esiintymässä TaKaMus
- Koulukonsertit Joensuun Rantakylän ja Tulliportin normaalikouluilla 16.1.23, mukana TaKaMus ja kamarikuoro
- Luonnonvarakeskuksen uusien toimitilojen avajaiset (vieraana mm. ministeri Petri Honkonen), esiintymässä TaKaMus
- Musatour 8.-14.4.23: bändikonsertit Ruokolahden koululla, Sammonlahden koululla Lappeenrannassa ja Mertalan koulussa
- Kansanmusiikki-iltapäivä Kulttuurikellarilla 29.4.23, esiintymässä ykkösten kansanmusabändi
- Savonlinnan kuorofestivaalien kuorojamit Kulttuurikellarilla 27.5.23, esiintymässä TaKaMus
Opintomatkat
Lokakuussa musaykköset ja -kakkoset lähtivät perinteiselle Helsingin opintomatkalle. Pääkohteena oli Suomen kansallisooppera ja -baletti, missä pääsimme seuraamaan Kaija Saariahon sykähdyttävän Innosence –oopperan pääharjoitusta. Esityksen jälkeen tapasimme teoksessa esiintyneet oopperalaulajat Tuomas Pursion ja Joonas Orrainin (ex-taikkarilainen!) sekä sellisti Johan Carlssonin, jotka kertoivat työstään oopperoiden maailmassa ja musiikillisesta polustaan. Helsingin vierailu sisälsi myös vierailut Musiikkitalolle ja tutustumisen HAM:n näyttelyyn.
Myös tänä lukuvuonna tehtiin musiikkilinjan ulkomaanmatka, joka linkittyi Erasmus-projektiin, siitä seuraavassa luvussa lisää.
Erasmus-projekti ”We Are music”
Olemme jo kolmatta vuotta mukana ”We Are Music” -nimeä kantavassa Erasmus-projektissa yhdessä saksalaisen ja portugalilaisen partnerikoulun kanssa. Projekti on määrä saada päätökseen tämän lukuvuoden loppuun mennessä, ja se onkin ollut käynnissä koronan takia tavallista pidemmän aikaa. Projektiin liittyen olemme jo aikaisemmin tehneet matkat Portugaliin ja Saksaan, ja tänä lukuvuonna projektin suunnitelmaan kuului isännöimämme Erasmus-viikko Savonlinnassa 12.-17.12.22 ja matka Saksaan toukokuussa 2023. Näiden lisäksi musiikin lehtorit Sanna ja Heidi kävivät suunnittelemassa tulevien vuosien Erasmus-matkoja Portugalissa helmikuussa mm. tutustuen uusiin paikallisiin kouluihin, yhteistyökumppaneihin ja musiikkikohteisiin.
Saimme noin viisikymmentä vierasta Portugalin Barreirósta ja Saksan Fürstanausta vähän ennen joululomille lähtöä. Viikko oli intensiivinen ja ikimuistoinen ja piti sisällään paljon yhteistä ohjelmaa ja musiikillista toimintaa, mm. yhdessä musisointia, workshopeja ja studioäänityksiä. Saimme viikon aikana äänitettyä projektin ”tunnaribiisin”, joka on kulkenut mukana lähes koko projektin ajan, ja jonka projektin alkumetreillä sävelsi meiltä jo valmistuneet opiskelijat. Viikon musiikillisena kohokohtana oli kamarikuoron konsertti ja sen jälkeinen Open Stage -ilta Kulttuurikellarilla, missä kuultiin monipuolinen setti upeita esityksiä eri maiden nuorten esittäminä. Viikko sisälsi paljon myös tutustumista ja yhdessä hengailua (portugalilaiset olivat majoittuneena meidän koululla), paikallisiin nähtävyyksiin tutustumista, pulkkamäkeä, makkaranpaistoa, saunomista avannossa & lumihangessa käynteineen. Vieraamme olivat erityisen innoissaan lumesta, jota helpotukseksemme siunaantui tällä viikolla vielä runsaasti lisää.
Prjoketia jatkettiin toukokuussa Saksassa, minne matkasi parisenkymmentä musakakkosta täydennettynä muutamalla musa-abilla. Kohteemme Saksassa oli Fürstenau, mutta pääsimme tutustumaan myös muihin kaupunkeihin, kuten Hamelniin ja Hannoveriin, sekä teimme retken Enschedeen, Hollantiin. Myös tällä viikolla saimme kokea unohtumattomia hetkiä yhdessä portugalilaisten ja saksalaisten opiskelijoiden ja opettajien kanssa esim. yhdessä musisoiden, grillaillen ja aikaa viettäen sekä erilaisissa aktiiviteeteissä, kuten jousiammunnassa ja melontaretkellä. Viikon musiikillisena huippuhetkenä oli ehdottomasti esiintymiset Open Stagessa ja päätöskonsertissa, joka järjestettiin tunnelmallisesssa saksalaisessa linnamiljöössä auringon paistaessa. Päätöskonsertissa esitimme kuoro-ohjelmistoa ja kansanmusiikkia, ja kaikki mukana olleet opiskelijat osallistuivat kuoron lisäksi myös TaKaMuksen esityksiin. Tämä lisäksi osallistuimme muutaman yhteisnumeron esittämiseen projektissa mukana olevalla kansainvälisellä porukalla. Monet, erityisesti isäntäperheissä majoittuneet, solmivat viikon aikana tiiviimpiäkin ystävyyssuhteita, ja uusia tapaamisia puolin ja toisin jo tulevaksi kesäksi on kuulemma suunniteltu. Näyttää siltä, että tämä Erasmus-projekti kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Olemme myös kouluna suunnitelleet jo seuraavaa vierailua Portugaliin lähivuosina, joten tästä yhteistyöstä pääsevät hyötymään myös tulevat opiskelijamme.
Yhteistyötä
Niin kuin edellä mainittu teemme yhteistyönä hyvin monien eri tahojen ja toimijoiden kanssa paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisestikin. Yksi luonteva taho yhteistyölle on musiikkilukioverkosto, joka jälleen yhden välivuoden jälkeen kokoontui yhteen Kuopion Lumitin isännöimillä musiikkilukiopäivillä huhtikuun lopussa. Musiikkilukiopäiville osallistui suuri joukko opiskelijoita, opettajia ja rehtoreita musiikkilukioista ympäri Suomen, ja päivien anti oli rikas ja voimaannuttava. Taikkarista mukaan lähti viitisentoista kamarikuorolaista, jotka osallistuivat projektin suurkuoroon, joka kantaesitti Kuopion kaupunginorkesterin säestämänä Jussi Chydeniuksen säveltämän vaikuttavan Kesäkantaatin. Päivillä kuultiin myös useita tasokkaita, eri genrejä edustavia konsertteja, inspiroiduttiin workshopeissa, ja opettajat pääsivät jakamaan musiikinopettajuuttaan ja kokemuksiaan keskustelutilaisuuksissa ja vapaissa tilanteissa.
Paikallisesti läheisin ja tärkein yhteistyökumppanimme on tietenkin Savonlinnan musiikki- ja tanssiopisto, josta monet opiskelijamme saavat pää- tai sivusoittimensa opetuksen. Jälleen tämän antoisan ja työntäyteisen lukuvuoden jälkeen tahdon kiittää musiikkiopiston opettajia ja sen lisäksi kaikkia muitakin musiikin tuntiopettajia yhteistyöstä ja arvokkaasta työstänne ja aherruksesta opiskelijoidemme hyväksi.
Nyt toivotan kaikille nykyisille, tuleville ja entisillekin taikkarilaisille oikein hyvää ja rentouttavaa kesälomaa!
Heidi Takanen, musiikin vastuulehtori

Musiikkilukio toteutti kaksi isoa Erasmus+ -opintomatkaa. Tässä ollaan lähdössä Saksaan vapunpäivänä 2023. Kuva Lauri Kyrönseppä,

Saksan opintomatkalla. Niko (kesk.) säestää ja Elia laulaa. Kuva Heidi Takanen.