KUVATAIDELUKION KUULUMISIA
Mennyt lukuvuosi on ollut työntäyteinen ja tapahtumarikas. Kuvataidelukion opintojaksojen määrä ja kirjo on laaja. Pieni osanen kuvataiteen oppitunneilla tapahtuvasta välittyy nähtäväksi Taikkarin järjestämien näyttelyiden myötä. Opiskelijalle työn asettaminen esille näyttelyyn on aina tärkeä tapahtuma: nähdyksi tulemisen hetki oman visuaalisen luovan työn kautta.Ylläpidämme Instagram-tilejä, joiden välityksellä pääsee kurkistamaan kuviksen ajankohtaisiin tapahtumiin, ja välillä myös opiskelun eri työvaiheisiin sekä tuotoksiin joita ei näyttelyissä pääse näkemään. Pyrimme kuvataideopinnoissa välittämään myös ajatusta siitä, että aina täysin valmis ja viimeistelty ei ole oppimisen kannalta tavoittelemisen arvoisin asia. Keskeneräisyys ja vaihtoehtojen tutkiminen on välttämätön osa luovaa ongelmanratkaisua ja prosessia. Kuvataidelukion opintojaksoilla prosessit ovat usein pitkäkestoisia ja on tärkeää nähdä myös välietappien merkitys.
Lukuvuoden aikana on jatkettu opetussuunnitelman mukaisen työn ohella Opetus-ja kulttuuriministeriön asettaman kuvataiteen valtakunnallisen kehittämistehtävän toteuttamista. Kuvataidelukiolaisen arjessa tämä näkyy mm. opintojaksoilla toteutettavien Kuvistuubi-oppimateriaalin pilotointien muodossa, joissa suunnitteluvaiheessa olevia kokonaisuuksia tai niiden osia testataan käytännössä.
Instagram:
@taikkarinkuvis
@galleria_eteinen
@taikkaringts
@taikkari_media
@kuvistuubi
TAIDEPOLKUOPINNOT
MEDIAILMAISU
Mediailmaisun opinnoissa opiskelijat työskentelevät sekä käsin että digitaalisesti. Vuoden aikana saatiin käyttöön piirtopöydät, jotka helpottivat kuvien tekemistä tietokoneilla. Elokuva-kurssilla syntyi kaksi asiakastyötä: esittelyvideo Päiväpaikka Marialle sekä taiteilijavideo yhteistyössä Mikkelin Taidemuseon kanssa. Mediailmaisun lehtijulkaisu-kurssin Taikuri lehti julkaistiin maaliskuussa 2023.
MUOTOILU JA KUVATAIDE
Muku-opintojen vuosi kului kuvataiteen ja muotoilun maailmoissa. Opintoihin sisältyi perinteisempien kuvataiteen työtapojen lisäksi tiimityön harjoittelemista, aivoriihiä ja brainstormausta. Opiskeluun toi mukavaa rytmiä taiteellisen tekemisen ja teoreettisemman sisällön painotukset eri opintojaksoilla. Mukun syyslukukauden suuri ponnistus oli Kruunupuisto-näyttelyprojekti. Näyttelykokonaisuus sai kiittävää palautetta sekä Kruunupuiston asiakkailta että henkilökunnalta. Suuri osa asiakkaista on liikuntarajoitteisia ja näyttelyn helppo saavutettavuus tuotti iloa. Muku-ryhmä pilotoi Kuvistuubin suunnitteilla olevan sisustusarkkitehtuurin tehtäviä, sisällöltään tämä istui hyvin MUKU09 Muotoilun projekti -opintojaksoon. Keväällä käynnisteltiin vielä yhteistyötä XamK:n tekstiilin kiertotaloushankkeen toimijoiden kanssa. Alkuvaiheen suunnitelmissa on yhteiskehittää Mekstiili-hankkeen ja Mukun biotaiteen opintojakson välinen kokonaisuus.

Yleisen kuvataiteen ryhmä oli piirtämässä toukokuussa laivoja Savonlinnan satamassa. Kuva Katriina Kaija.
GRAAFINEN MUOTOILU JA TILASUUNNITTELU
YLEINEN KUVATAIDE
TAPAHTUMAT
Toukokuun lopulla Savonlinnan Taidelukiossa järjestettiin Taikkarin gaala, jonne pukeuduttiin hienosti. Illan aikana oli tarjolla pientä purtavaa ja mehua. Galleria Eteiseen tehtiin photobooth valokuvausta varten ja ulko-oven eteen aseteltiin punainen matto sisään tulijoille. Juhlasalissa pidettiin elokuva-aiheinen kahoot opiskelijoille ja katsottiin elokuvatyöpajan sekä mediailmaisun lyhytelokuvia ja animaatioita. Lisäksi esillä oli valokuvatyöpaja 2 valokuvanäyttely. Ilta päättyi palkintojen jakoon, jossa palkittiin leikkimielisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita äänestygallupin tuloksiin perustuen. Elokuvatuotoksiaan esittäneille ja näyttelijöille jaettiin kukkivat omenapuun oksat. Gaalaillan järjestivät Katriina Kaija, Seija Tikka sekä yhteisökuraattori Hannamari Merra.
YHTEISTYÖ JA PROJEKTIT
Savonlinnan kirjaston lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma LukuLaku: Näyttely Ämminkäisiä ja öttiäisiä. Maakuntataiteilija Mari Liimataisen ideoimassa projektissa toteutettiin hahmoja Ämminkäisiä ja öttiäisiä -näyttelyyn Savonlinnan kirjatotalo Joeliin. Ryhmä: TL21. Pieni opiskelijaryhmä toimi myös ohjaajina lasten taidepajassa Joelin LukuLaku -tapahtumassa.
Savonlinnan luovien alojen hanke S creatives on tuottanut seudulle kulttuurilehti Iänen, jota levitetään Etelä-Savossa sekä Helsingissä. Savonlinnan Taidelukion tuottamaa sisältöä löytyy lehdestä myös: MUKU-ryhmäläisiltä kolme kuvituskuvaa sekä äidinkielen kurssilla tuotettuja tekstejä.
Pargas svenska gymnasiumin vastavierailu Taidelukiolle toteutui elokuussa Svenska kulturfondenin Hallå-hankkeen puitteissa. Taikkarilaisten ja paraislaisten Hallå-opiskelijaryhmien yhteiseen ohjelmaan sisältyi mm. Paraisten esittely taikkarilaisille, kuvataiteen paja ja suosikkina illallinen Pizzeria Caperossa. Hankkeen tarkoituksena Taikkarilla on nostaa ruotsinkielen opiskelun profiilia ja kiinnostavuutta sekä tuottaa mahdollisuuksia harjoittaa kielitaitoa arkielämässä. Hankkeen vastuupettajina Taikkarilla olivat ruotsinopettaja Leena Päivätie ja kuvataiteen lehtori Kati Sinkkonen.
Savonlinnan Taidelukion projektiviikon Erasmus-retkelle Ranskan Avignoniin osallistui 25 opiskelijaa, joista 13 oli kuvataidelukion opiskelijoita. Yhteistyökouluna Avignonissa toimi Lycee Aubanel. Siellä yhteistyötä toteutettiin musiikin sekä kielten opettajan kanssa. Savonlinnan Taidelukion kuvataidelinjalaiset toteuttivat Ranskassa valokuvapajan, jonka tuotoksia vietiin esille Lettukahvila Kalliolinnan kesänäyttelyyn.
VIERAILIJAT
Kuvittaja Sari Airola – Näyttely, näyttelyn esittely TL 22 sekä kuvitustyöpaja TL21. Kuvittaja Sari Airola esitteli Gallerian Eteisessä esillä ollutta näyttelyään kuvataidelukion TL22 -opiskelijoille. Kuvataidelukion TL21 -opiskelijoille Airola piti työpajan, jossa toteutettiin kuvitushahmoja.
Kuvittaja Heidi Tamminen – esittely TL 22.
Valokuvaaja Marianne Ahonen sekä graafinen suunnittelija Katja Merikallio: Luovan alan yrittäjyys TL21-ryhmät.
Oulun yliopiston arkkitehtuurin 1 vsk:n opiskelija Tiuku Laurio – alan opintojen esittelyä syksyllä GTSn ja Muku-opiskeijoille ja keväällä 2.vskn vuosikurssien opiskelijoille.

Sari Airolan työpaja menossa, Kuva Katriina Kaija.
OPINTOMATKAT
Lukuvuoden aikana toteutettiin useita kuvataiteen opintomatkoja ja luonnostelu- & valokuvausretki Punkaharjun Kruunupuistoon.
24.8. Kruunupuisto: Matkalla oli mukana MUKUn ja GTS:n TL21-ryhmät. Kuvallisen tekemisen lisäksi tutustuttiin harjualueen ja Kruunupuiston historiaan. Retken pohjalta ammennettiin sisältöä opintojaksojen taidetyöskentelyyn ja teokset pääsivät esille Kruunupuistossa järjestettyyn näyttelyyn.
Mikkeliin 6.10. suuntautuneella retkellä vierailtiin MIkkelin taidemuseossa, jossa ohjelmassa oli Hinni Huttusen näyttely ja taiteilijatapaaminen. Vierailimme myös Mikkelin valokuvakeskuksen näyttelyissä.
16.11.22 toteutettiin kuviksen kulttuurimatka Helsinkiin, mukana retkellä olivat TL20 ja TL21 -ryhmien opiskelijat. Kohteina matkalla oli Amos Rex, Kiasma, Sinebrychoffin taidemuseo, HAM ja ohjelmassa oli myös arkkitehtuurin bongaustehtävä Helsingin keskustassa.
Kevään matka 19.5.23 oli suunnattu TL22 -ryhmän opiskelijoille. Vierailimme Lahden visuaalisten taiteiden museossa Malvassa, josta jatkoimme matkaa Helsinkiin Ateneumin Albert Edelfeltin näyttelyyn & museon kokoelmanäyttelyyn, Amos Rexin Generation2023 -näyttelyyn sekä Taidehallin Nuoret2023 -näyttelyyn.
29. – 30.11. Riihisaaren museo – Aaveista totta -näyttely, taiteilijatapaaminen: graafikko Jussi Karjalainen
1.12. Kuopio: VB-valokuvakeskus: Arnold Newmanin näyttely: Media 1 ja Kamera 1 -työpajojen opiskelijat.
PÄÄTTÖTYÖ
Kuvataidelukion lukuvuoden huippuhetki on perinteisesti Taikkariviikoille avautuva abiturienttien päättötyönäyttely. Tänä vuonna yhteisenä teemana oli UNI. Näyttely järjestettiin koulun sisääntulokerroksessa sijaitsevassa Galleria Eteisessä. Näyttelyn työt valmistuivat kuvataidelinjan eri taidepolkujen opintojaksolla: graafinen muotoilu ja tila, mediailmaisu, sovellettu kuvataide ja yleinen kuvataide. Mukana oli monipuolinen kirjo eri tekniikoita mm.piirroksia (perinteinen ja digitaalinen), sarjakuvaa, akryyli- ja akvarellimaalauksia, grafiikkaa, painokangas -printtejä, valokuvia, veistoksia, sekä pienoismalleja ja installaatioita. Oleellisena osana päättötyötä on opiskelijan luovasta prosessista kertova portfolio. Myös portfoliot olivat näyttelyvieraiden tutustuttavina. Näyttelyn teokset edustivat tyyliltään ja näkökulmiltaan persoonallisia lähestymistapoja UNI-teemaan.
TAIKKARIN DUKAATTIPALKINTO
Päättötyönäyttelyn yhteydessä jaettiin jo perinteeksi muodostunut Taikkarin dukaattipalkinto, joka on vuonna 2005 perustettu taidepalkinto. Palkinnon saajan valitsee päättötöiden joukosta Taidelukion kutsuma koulun ulkopuolinen kuvataiteen tai muun visuaalisen kulttuurin ammattilainen.
Tänä vuonna palkinnon saa Sophia Silvennoinen. Valitsijana toimi Taikkarin alumni, kuvataiteilija Ville Löppönen.
“Palkinnon saajan valinta ei ollut helppo. On otettava huomioon monenlaista tekemisen muotoa ja tapaa. Oikeastaan lähes kaikki kuvataiteen muodot ovat edustettuina Taidelukion lopputyönäyttelyssä. Kuvitustaidetta, installaatiota, valokuvaa, mediataidetta, keramiikkaa, kuvanveistoa jne. On selvää, että yhden työn valitseminen dukaatti-palkinnon saajaksi ei tee oikeutta kaikkia näitä tekemisen erimuotoja kohtaan.
Kävin katsomassa näyttelyä kolmeen kertaan.
Ensin tein ihan nopean yleiskatsauksen, saadakseni kokemuksen kokonaisuudesta. Pienen tauon jälkeen palasin näyttelyyn ja katsoin teokset yksitellen läpi ja tutustuin osaan portfolioista.
Toisen ja kolmannen kerran välissä kului aikaa noin kolme viikkoa. Kolmannella kerralla perehdyin loppuihin portfolioihin ja katselin vielä kertaalleen ne teokset läpi, jotka olivat jättäneet minuun erityisen jäljen.
Näyttely pitää sisällään useamman vaihtoehdon, joka olisi voinut olla dukaatti-palkinnon saaja. Monet ovat nähneet paljon vaivaa ja aikaa teoksiinsa, sekä portfolioihin. Teoksista huokuu inspiroituminen, luovuus ja keskittyneisyys. Nämä ovat merkityksellisiä motivaattoreita taiteen tekemisessä.
Tänä vuonna dukaatti-palkinnon saa henkilö, jonka teos käsittelee annettua aihetta Uni, luontevasti samalla tutustuen uuteen materiaaliseen ratkaisuun. Onnistuen siinä niin muodon kuin sisällön suhteen. Teos tuo hyvän unen valoa ja voimauttavaa toivoa näin voimakkaan murroksen keskellä olevaan aikaamme.
Teoksessa on käsitelty hienosti materiaalia ja sen fyysistä olemusta tarkasti harkiten ja oivaltaen. Maaliaineen fyysisyys ja struktuuri rinnastettuna perinteisemmän maalauksen illuusioluonteeseen. Tämä yhdistelmä synnyttää mielenkiintoisen tulkinnan unesta todellisen ja epätodellisen rajapintana. Uni paikkana, joka on ja ei ole tässä ja nyt.
Teoksen koko on myös harkitun kauniisti mukana maalauksen kokemisen merkityksellisyydessä. Teoksen suuri koko saa katsojan uppoamaan teokseen. Orgaanisuus ja värit tukevat hienosti herkkää tunnelmaa ja kuitenkin materiaalin käsin kosketeltavuus, liitujauhon lisääminen väriin pehmentää akryylimaalin muovimaisuutta ja muuttaa materiaalin hengittäväksi ja luonnolliseksi.
Mielestäni teos on onnistunut ja ehjä kokonaisuus. Tulkinta unesta positiivisena ja valoa antavana mahdollisuutena. Teos on maalaus ja siinä on ymmärretty välineen ominaisuus ja potentiaali hienosti, niin että se saa olla sitä mitä se on ja kuitenkin avaamalla näkymän myös pois materiaalista sisään unen, inspiraation ja luovuuden todellisuuteen.
Palkinnon saa Sophia Silvennoinen
Ville Löppönen
25.2.2023
Savonlinna”

Päättötyönäyttelyn avajaiset. Taustalla Sophia Silvennoisen teos. Kuva Katriina Kaija.
KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI
Kuvataiteen lukiodiplomeja valmistui keväällä 2023 yhdeksän kappaletta. Valmistuneissa töissä aiheina olivat: 1a. Liikettä kuvassa, 3b. Lastenkirjan kuvat, 4. Karvoja kuvassa, 5. Huomaamaton hyönteinen? ja 6. Status! Lukiodiplomeja suorittivat sekä abiturientit että toisen vuosikurssin opiskelijat. Koulun ulkopuolisena henkilönä diplomeja arvioi kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Juho Sihvonen.
HUOM! teoskuva Drive-kansiossa / kuvateksti: Jesse Laukkasen diplomityön sankarihahmoa esittävä teos tehtävään 1a. Liikettä kuvassa, on nimeltään “Spencer”.
GALLERIA ETEINEN / NÄYTTELYT
Galleria Eteisessä nähtiin lukuvuonna niin opiskelijanäyttelyitä kuin myös ammattitaiteilijoiden sekä Taidelukion alumnien näyttelyitä.
Galleria Eteisen näyttelyt lukuvuonna 2022-2023:
12.8.-26.8. Rakennetut kuvat – opiskelijanäyttely
1.-30.9. Totta vai tarua? – kuvittaja Sari Airola
4.10.-11.11 To be continued – Heidi Forsman, Jenna Kähönen, Jone Mutka, Essi Pitkänen
14.11.-14.12. Kunnioita taivasta, palvele kansaa – Tuomas Järvinen
16.12.-13.1. Pop up -opiskelijanäyttely
24.1.-23.3. UNI – kuvataidelukion päättötyönäyttely
1.4.-28.4. Akselinkatu 10 – Touko Rauhala, Timo Kuutti, Olga Hyvönen, Markus Makkonen, Erno Beuker, Topi Löppönen
3.5.-2.6. Kuvia -opiskelijanäyttely
10.-18.6. Taikkari forever: Karoliina Paappa (S creatives festival)
Muut näyttelyt:
21.9. – 23.10. Varjokuvitelmia-näyttely, Riihisaaren museon LAARI-näyttelytila. Lukuvuonna 2021-22 Lapinlahden lukiossa kanssa toteutetun yhteistyöprojektin tuotoksena syntynyttä varjokuvataidetta. Projektia toteutettiin kevään 2022 projektiviikolla ja syksyn 2022 KUPE04-opintojaksolla.
12.12. -12.3. Kruunupuistossa – akvarelleja ja kollaaseja. Teosten lähtökohtana oli syyslukukauden alussa tekemämme vierailu Kruunupuistoon. Elokuisena retkipäivänä tutustuttiin Takaharjun parantolan historiaan ja toimintaan sotilassairaalana sekä tutkittiin ja tallennettiin miljöötä historiallisine rakennuksineen piirtäen, maalaten ja valokuvaten. Luonnosten ja kuvien pohjalta jatkoimme taiteellista työtä kuvataiteen opintojaksolla. Maalauksen opintojaksolla tavoitteena oli akvarelli- ja kollaasitekniikkaan tutustuminen, oman kuvailmaisun taitojen sekä luovien ratkaisujen etsiminen ja kokeileminen. Näyttelyssä on esillä 17 teosta 13:lta opiskelijalta. Teokset ovat syntyneet pääosin kuvataidelukion MUKU-ryhmässä (muotoilu ja kuvataide).
27.5.-18.6. Lettukahvila Kalliolinna: Les Vues – Näkymiä. Esillä valokuvia Avignonin matkalta, Kruunupuisto -akvarelleja & -kollaaseja sekä kuivaneulagrafiikkaa Kete road tripin Himmelblau -työpajasta.

Varjokuvitelmia Riihisaaren museossa. Museo valittiin toukokuussa vuoden museoksi 2023, lämpimät onnittelut. Kuva Katriina Kaija.

Harjoitellaan oman työn presentointia TL21-ryhmän MUKU-opinnoissa.Kuva Kati Sinkkonen.

DP Spencer Progress 8 Finished. Kuva Katriina Kaija.

Kevätnäyttelyn juliste.