VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ- KUVATAIDE
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) halusi erityistehtävälukiouudistuksen yhteydessä (2016-2017) varmistaa, että erityisen koulutustehtävän lukioiden osaaminen saadaan koko lukiokentän käyttöön. Tästä johtuen se valitsi hakemusten perusteella joukon kehittäjälukioita, jotka saivat velvollisuuden kehittää ja levittää painotukseensa liittyviä pedagogiikan, toimintakulttuurin ja oppimisympäristön hyviä malleja ja käytänteitä. Lisäksi nämä lukiot vahvistavat valtakunnallisesti henkilöstön opetuksellisia valmiuksia ja osaamista ja edistävät kaikkien alaan kuuluvien toimijoiden yhteistyötä.
Kehittämistehtävä annettiin Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (KARVI) ja opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamissa auditoinneissa lokakuussa 2017 yhdelletoista suomalaiselle lukiolle. Edustettuina erityistehtävinä ovat musiikki, urheilu, kuvataide, vieraat kielet, matematiikka ja luonnontieteet sekä yrittäjyys. Näistä lukioista kahdeksan toimii pääkaupunkiseudulla ja kolme muualla Suomessa.
Savonlinnan Taidelukio valittiin siis tähän harvalukuiseen joukkoon ja sen tehtäväksi tuli kuvataiteen lukiokoulutuksen kehittäminen koko valtakunnassa. Savonlinnan Taidelukion rinnalle kuvataiteen kehittäjälukioksi valittiin Tölö Gymnasium Helsingistä.
OKM on vahvistanut marraskuussa 2018 valituille lukioille erillisrahoituksen. Sen määrä on jyvitetty OKM:öön toimitetun kehittämissuunnitelman laadun ja laajuuden mukaan. Savonlinnan Taidelukio saa vuosittain tätä rahoitusta 185 000€. Rahoitus on ylimääräistä valtionosuushanketta ja siitä on perustettu erillinen kustannuspaikka, 3605. Nämä tehtävät ja rahoitukset ovat suhteellisen pitkäaikaisia eli ne ovat voimassa 31.7.2025 saakka. Ylimääräinen valtionosuuskertymä Savonlinnalle tästä on näiden vuosien osalta 1 295 000€.
Kehittämistehtävä lukuvuonna 2022-2023
Yksi kehittämistehtävän alkuperäisiin suunnitelmiin on ollut toteuttaa lukion kuvataidekasvatukseen istuvaa täydennyskoulutusta kuvataideopettajile. Koronapandemian takia täydennyskoulutukset päästiin aloittamaan varsinaisesti syksyllä 2022. Täydennyskoulutuksia suunniteltiin kahdenlaiseen tarkoitukseen: suoraan kuvistunneille sopivia etäluentoja sekä lähikoulutusta. Etäluennoille haarukoitiin taiteen tekijöitä eri aloilta. Etäluentoa pääsi pitämään biotaiteilija Johanna Rotko, graffititaiteilija Jani Tolin sekä katutaiteilijat Psyke ja Poppamaija. Luennolle Muotokuva dokumenttielokuvassa oli mahdollista osallistua etänä tai paikan päällä. Sen toteutti Ihmefilmi ry Tampereen elokuvafestivaaleilla ja sitä markkinoitiin kuvistuubin kautta kuvataideopettajille. Kuvataiteilija Satu Kalliokuusen etäluento peruuntui viimehetkellä hänen vaikeiden aikatulujen vuoksi ja luento päätettiin siirtää seuraavalla syyslukukaudelle. Etäluennoille on osallistunut kuvataideopettajia opiskelijaryhmien kanssa sekä myös yksittäisiä kuvataideopettajia.
Lähiopetuksena toteutettiin kolme koulutusta: Digitaalinen valokuvaus (Outi Laine), Digitaalinen kuvitus (Katriina Kaija), Savesta keramiikaksi (Outi Savolainen). Kullekin kurssille osallistui pyöristäen noin 10 kuvataideopettajaa eri puolelta suomea. Neljättä lähikoulutusta, Luonnonvärit kuvataiteessa, suunniteltiin toteutettavan Forsassa Forssan kuvataidekoulun toimesta, mutta sinne ei saatu riittävästi ilmoittautuneita. Seuraavan syksyn lähikoulutukset (studiovalokuvaus ja fotolitografia savelle) ovat jo sovittu ja markkinoitu. Kuvataidekasvattajien kentältä on kuultu koulutustoiveita digitaalisesta työskentelystä, ja tätä toivetta aiotaan huomioida seuraavan vuoden koulutussuunnitelmissa.
Kuvataidekasvatuksen nettisivusto Kuvistuubi jatkoi kasvuaan vuoden aikana. Sivuston on tarkoitus toimia kuvataideopettajan materiaalipankkina, inspiraationa ja mahdollisuutena uuden oppimiseen. Kuvistuubiin sisältö perustuu niin sanotusti kolmen T:n taktiikkaan: teoria, tekijät ja tehtävät. Materiaalia tuotetaan sivustolle erilaisin menetelmin. Koordinaattori on lähetellyt joillekin taiteilijoille sähköpostihaastatteluja sekä pyytänyt käyttöoikeutta teoskuviin Kuvistuubin sivulla. Luokuvuoden koordinaattori keräsi ja kokosi haastattelu Hanna Vihriälä, Jere Geller, Kaarina Haka, Kaarina Kaikkonen ja Johanna Rotko. Galleria Sculptorin tekemiä taiteilijahaastatteluja linkitettiin suoraan Kuvistuubin sivuille kuvanveisto-otsikon alle. Koordinaattori aloitti myös kokoamaan kuvittajien esittelyä kuvistuubiin.
Mediataiteen alasivua tehtiin yhteistyössä AV-arkin kanssa. Av-arkki toteutti mediataiteilijoille sähköpostihaastatteluja sekä linkitti heidän mediataiteen sivuiltaan teosvideoita Kuvistuubiin. Valmiin materiaalin taittoi kehittämistehtävän koordinaattori. Kuvittaja Sari Airola vieraili Taidelukiossa ohjaamassa työpajan, josta koordinaattori viimeisteli tehtävänannon kuvistuubiin sopivaksi.
Lapinlahden kuvataidelukion kanssa aloitettu yhteistyö kehittyi uudeksi tehtävänannoksi, joka lopulta asettuu installaatio-otsikon alle. Varjokuvitelmia-tehtävä vietiin esille Savonlinnan Riihisaaren museoon syksyllä 2022 ja sille kehitettiin toinen tehtäväosuus, jolla kokoanisuudelle saatiin äänimaisema. Äänimaiseman tekemiseen johtavan tehtävän anto toteutettiin yhdessä kehittäen Laura Mellasen sekä Eliel Tammiharjun kanssa. Tehtävää pilotoitiin syksyllä 2022 Savonlinnan Taidelukion opiskelijoiden kanssa. Äänikuvittelu-tehtävä löytyy sekä mediataiteen alta sekä installaation alta. Sen voi toteuttaa osana Varjokuvitelmia -tehtävää, tai jotain muuta kokonaisuutta. Koordinaattori taittoi tuotetun sisällön Kuvistuubiin sopivaksi. Varjokuvitelmia-näyttely on esillä Lapinlahden Taidemuseo Eemilissä syksyllä 2023. Lapinlahden kuvataidelukio toteuttaa näyttelyyn oman äänimaiseman Äänikuvittelu-tehtävän avulla.
Arkkitehtuurin otsikko saatiin auki. Sinne materiaalia kehitti Archinfo, joka palkkasi tuottajaksi arkkitehtuurin tekniikan opistelijan Laura Nikkisen Tampereen yliopistosta. Materiaalia piloitoitiin yhteiskehittäen Lahden Gaudian sekä Savonlinnan Taidelukion opiskelijoiden kanssa, opettajina Kari Malinen sekä Seija Tikka. Tuotettu materiaali nimettiin otsikon “arkkitehtuuria oppitunneille” alle. Tämän lisäksi avattiin rakennusarkkitehtuurin alasivu, josta löytyy linkkeinä lukuisia Arkkitehtuurimuseon materiaaleja.
Graafisen suunnittelun kokonaisuutta aloitettiin tuottamaan yhteistyössä Grafian kanssa. Grafian kautta sisällöntuottajiksi valikoituivat Anniina Lensu sekä Elina Kosunen, jotka tuottavat typografian, lay outin, värisuunnittelun sekä logosuunnittelun kokonaisuuden, jossa on teoriaa sekä tehtäviä. Outi Laine aloitti kuvitus-osion koonnin, johon hän tekee videoesittelyjä kuvittajista sekä tehtäviä. Graafisen suunnittelun sisältöjä pilotoidaan Savonlinnan Taidelukiossa opiskelijoilla.
Sisustusarkkitehtuurin tehtäviä on pilotoitu syksyllä 2022 MUKUn TL21 -ryhmässä, ja materiaalin työstäminen jatkuu seuraavaan vuoteen. Aineiston oikolukivat myös Savonlinnan Taidelukion äidinkielen opettaja Katriina Koponen ja sisustusarkkitehtuurin & kalustemuotoilun opiskelija Tiina Sinkkonen LAB-ammattikorkeakoulusta.
Kuvistuubille ja kehittämistehtävälle muodostettiin ohjausryhmä, joka koostuu erilaisissa lukioissa opettavista kuvataideopettajista sekä yhdestä juuri lukiosta Aaltoyliopiston taidekasvatuslaitokselle töihin siirtyneestä opettajasta. Ryhmä koostamisessa kuultiin Opetushallituksen Mikko Hartikaista sekä Kuvis ry:n hallitusta ja toiminnanjohtaja Erja Väyrystä. Lisäksi koordinaattori haarukoi ohjausryhmään halukkaita toteutuneista lähikoulutuksista. Ohajusryhmä kokoontuu etänä ja ensimmäinen tutustumiskokous on ennen kesälomia. Ohjausryhmä on sitoutunut tehtäväänsä yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan. 2023-2024 siihen kuuluvat Jenny Kajaala (Ilmajoen lukio), Tuukka Seppälä (Tammerkosken lukio), Taina Laakkonen (Gaudia), Saija Halonen (Mikkelin lukio) sekä Pirita Malinen (Aaltoyliopisto).
Taikkarin alumninäyttely, Taikkari forever, toteuttiin yhteistyössä Savonlinnan S creatives festivalin kanssa. Alumninäyttelyn taiteilija Karoliina Paappa kutsuttiin pitämään näyttelyä, eli avointa hakua ei tänä vuonna tuoteutettu. Koordinaattori toteuttaa Karoliina Paapasta videoesittelyn kuvistuubin mediataide-osuuden alle.
Savonlinnan Taidelukio oli yhdessä muiden kehittäjälukioiden kanssa Educa-messuilla yhteisellä osastolla Tammikuussa 2023. Savonlinnan Taidelukio jakoi messuilla omia esitteitään, Kuvistuubin esitteitä sekä Mutu-paketteja.
Savonlinnan Taidelukio sekä Tölö Gymansium toteuttivat yhteisen retken keväällä 2023, kun Seija Tikka sekä Töölöstä Laila Rebes-Hollandänder ja Joel Gräfnings suunnittelivat opintokokonaisuuden yhdessä. Savonlinnan Taidelukio vieraili Tölö Gymnasiumissa, jossa kuvataideopettaja Joel Gräfnings piti opiskelijoille työpajan Blender-ohjelmasta sekä VR-laseista. Taidelukio vieraili myös Amos Rex-museossa katsomassa Generation 23-näyttelyn. Seuraana päivänä kumpikin oppilaitos matkusti Tampereelle, jossa he vierailivat Tammerkosken lukiossa. Tammerkosken lukion kuvataideopettaja Tuukka Seppänen esitteli tiloja vieraille. Savonlinnan Taidelukio sekä Tölö Gymnasium osallistuivat myös Grafiikanpaja Himmelblaun työpajaan, jossa heitä opasti Pertti Ketonen sekä kolme ammattivedostajaa. Tampereella vierailtiin myös Tampereen Tuomiokirkossa, jossa oli tutustuminen Hugo Simbergin taiteeseen. Tampereelta Savonlinnan Taidelukio jatkoi tutustumaan Mäntän Serlachius-museoissa, Gustafissa ja Göstassa.
Almunitoiminta
Alumniverkoston kokoamista jatkettiin lukuvuoden aikana. Tähän mennessä olemme koonneet seitsemän alumnin esittelyt. Niihin pääset tutustumaan oheisesta linkista. Ohessa vielä upotettuna Teemu Muurimäen terveiset vanhasta opinahjostaan.
Kesälle 2022 on suunnitteilla alumninäyttely Taikkari forever. Sitä on valittu kuratoimaan taidelukion käynyt kuvataiteilija Sini Kosonen, ja siihen on kaikille alumneille avoin haku.
Hankehallinnointi
Kehittämistehtävän erillistehtäviä ovat lukuvuoden 2022 – 2023 suorittaneet koulun viranhaltijoista seuraavat henkilöt; Kati Sinkkonen, Seija Tikka, Katriina Kaija, Outi Savolainen ja Reima Härkönen. Lisäksi ostopalveluna on hankittu erillistehtäviä usealta sisällöntuottajalta, yhdistykseltä sekä oppilaitokselta.
Lisätietoa kehittämistehtävän toteuttamiseen liittyen löydät koulumme verkkosivuilta

Kuvistuubin Kuvanveisto-osion kansikuva. Kuva Kuvistuubi.

Valtakunnalliset kehittäjälukiot 2019 – 2025. Taulukko Reima Härkönen.

Kuvistuubin arkkitehtuuri-osion kuvitusta. Kuva Kuvistuubi.

Kuvistuubin media-osion kuvitusta. Kuva Kuvistuubi.

Kuvistuubista löytyvät Muotoilupaketti lukiolaiselle sekä opettajan opas. Kuva Kuvistuubi.