STIPENDIT
Savonlinnan Taidelukio myöntää yhteistyökumppaneidensa lahjoittamia stipendejä opiskelijoille. Myöntämisperusteissa korostuvat kuvataiteelliset ja musiikilliset ansiot, hyvä suoriutuminen opinnoissa sekä positiivinen tomiminta kouluyhteisössä.
Lukuvuoden aikana usea opiskelija on käynyt esiintymässä yhteistyökumppaniemme tilaisuuksissa tai tehnyt muuta erityisosaamista vaatinutta työtä. Näistä on maksettu stipendejä lukuvuoden aikana. Nämä suorukset eivät tässä listauksessa näy.
Syksyn 2022 ylioppilaat
Savonlinnan Taidelukion Seniorit ry.
Katri Aalto
Julius Kuruheimo
Olga Laamanen
Emma Raikisto
Elli Suomalainen
Sara Taskila
Liisa Tynkkynen
Sofia Vuolle-Apiala
Savonlinnan taidelukion kirjastipendi
Ivan Pankov
Aurora Pöllänen
Soro-säätiö
Onni Salmenkivi
Dukaattipalkinto 2022 Ian Laitinen
Astuessani sisään Galleria Eteiseen kiinnitin heti huomioni tähän tilataideteokseen. Se kiipeää seinältä ilmaan, painovoimaa uhmaten. Teos ilmentää tekijänsä rikasta mielikuvitusta, teknistä taituruutta sekä kykyä luovaan ajatteluun ja materiaalin käyttöön. Portfolio tukee kokonaisuutta kauniisti piirretyillä luonnoksillaan ja tekstit avaavat taiteilijan tekoprosessia. Valitsen tämän vuoden dukaattipalkinnon saajaksi Ian Laitisen.
Teoksen ripustus on hyvin dynaaminen ja kuitenkin tasapainoinen. Seinällä on ruskeasta aaltopahvista rakennettu kolmiulotteinen pienoiskaupunki, ilmassa leijuvat niin ikään pahviset laivat. Kaupungin paperiset asukkaat toimittavat arkeaan mm. teatterissa ja koulussa, leijuvasta veneestä myydään lentokalaa. Niin yksinkertaista kuin materiaali onkin, Laitinen käsittelee sitä hyvin monipuolisesti ja kekseliäästi. Repimällä ja leikkaamalla, käyttämällä aaltopahvin vuoroin sileää, vuoroin aaltoilevaa puolta hän saa luotua erilaisia struktuureja, kuten talojen aaltopeltikattoja. Portfoliossaan Laitinen kertoo sarjakuvien ja animaatioelokuvien vaikutuksesta töihinsä. Tämä näkyy teoksen estetiikassa, kuitenkaan häiritsemättä Laitisen omaa ilmaisua.
Taiteilijan arkinen materiaalivalinta ilahduttaa muutenkin kuin visuaalisena elementtinä. Elämme hyvin kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa, hamuamme halpaa tavaraa, jota kuskataan toiselta puolelta maailmaa. Aaltopahvi nähdään yleensä pahvilaatikon muodossa, säilyttämässä tavaraa, lopulta rutattuna keräysastiassa, roskana. Laitinen ylevöittää saman materiaalin muuntamalla sen mielikuvitukselliseksi taideteokseksi. Tämä herättää pohtimaan oppisimmeko suhtautumaan arvostavammin tuottamaamme ja kuluttamaamme tavaraan niin, etteivät ne muuttuisikaan roskiksi.
Teoksesta muistuu myös mieleen lapsuuden leikit, joissa pahvilaatikosta muotoutui milloin auto, nukkekoti tai hevostalli. Taiteilijan tärkeimpiä kykyjä onkin jatkaa leikkimistä ja ajatella laatikon ulkopuolelta.
Portfoliossaan Laitinen kirjoittaa haluavansa aiheuttaa katsojassa ”vau”-reaktion ja siinä hän onnistuu. Pahvikaupunki on oma maaginen maailmansa, joka herättää halun nähdä enemmän.
Uskon, että Ian Laitisella on lahjakkuutta ja taitoa jatkaa taiteen parissa niin halutessaan.
Savonlinnassa 24.2.2022
Sini Kosonen, kuvataiteilija AMK

Päättötyönäyttelyn UNI 2023, yhden työn portfolio. Kuva Katriina Kaija.
Kevään 2023 ylioppilaat
LC Punkaharju
Myy Käyhkö
Savonlinnan kaupungin stipendirahasto
Senni Hassinen
Elina Hotti
Ekaterina Bischukina
Musiikinopetuksen kehittämishanke LUMOKE
Minttu Puurtinen
Long Play -lehti
Mikael Puustjärvi
Teatteri-ilmaisun (TEA) kirjastipendi
Myy Käyhkö
Sverigekontakt i Finland
Ira Seppänen

Ian Laitisen teos REAKTIO-päättötyönäyttelyssä. Kuva Katriina Kaija.
Taidelukion 1. – 3. vuosikurssin opiskelijoille myönnetyt stipendit
Dukaattipalkinto 2023 Sophia Silvennoinen
”Palkinnon saajan valinta ei ollut helppo. On otettava huomioon monenlaista tekemisen muotoa ja tapaa. Oikeastaan lähes kaikki kuvataiteen muodot ovat edustettuina Taidelukion lopputyönäyttelyssä. Kuvitustaidetta, installaatiota, valokuvaa, mediataidetta, keramiikkaa, kuvanveistoa jne. On selvää, että yhden työn valitseminen dukaattipalkinnon saajaksi ei tee oikeutta kaikkia näitä tekemisen erimuotoja kohtaan.
Kävin katsomassa näyttelyä kolmeen kertaa.
Ensin tein ihan nopean yleiskatsauksen, saadakseni kokemuksen kokonaisuudesta. Pienen tauon jälkeen palasin näyttelyyn ja katsoin teokset yksitellen läpi ja tutustuin osaan portfolioista.
Toisen ja kolmannen kerran välissä kului aikaa noin kolme viikkoa. Kolmannella kerralla perehdyin loppuihin portfolioihin ja katselin vielä kertaalleen ne teokset läpi, jotka olivat jättäneet minuun erityisen jäljen.
Näyttely pitää sisällään useamman vaihtoehdon, joka olisi voinut olla dukaattipalkinnon saaja. Monet ovat nähneet paljon vaivaa ja aikaa teoksiinsa, sekä portfolioihin. Teoksista huokuu inspiroituminen, luovuus ja keskittyneisyys. Nämä ovat merkityksellisiä motivaattoreita taiteen tekemisessä.
Tänä vuonna dukaattipalkinnon saa henkilö, jonka teos käsittelee annettua aihetta Uni, luontevasti samalla tutustuen uuteen materiaaliseen ratkaisuun. Onnistuen siinä niin muodon kuin sisällön suhteen. Teos tuo hyvän unen valoa ja voimauttavaa toivoa näin voimakkaan murroksen keskellä olevaan aikaamme.
Teoksessa on käsitelty hienosti materiaalia ja sen fyysistä olemusta tarkasti harkiten ja oivaltaen. Maaliaineen fyysisyys ja struktuuri rinnastettuna perinteisemmän maalauksen illuusioluonteeseen. Tämä yhdistelmä synnyttää mielenkiintoisen tulkinnan unesta todellisen ja epätodellisen rajapintana. Uni paikkana, joka on ja ei ole tässä ja nyt.
Teoksen koko on myös harkitun kauniisti mukana maalauksen kokemisen merkityksellisyydessä. Teoksen suuri koko saa katsojan uppoamaan teokseen. Orgaanisuus ja värit tukevat hienosti herkkää tunnelmaa ja kuitenkin materiaalin käsin kosketeltavuus, liitujauhon lisääminen väriin pehmentää akryylimaalin muovimaisuutta ja muuttaa materiaalin hengittäväksi ja luonnolliseksi.
Mielestäni teos on onnistunut ja ehjä kokonaisuus. Tulkinta unesta positiivisena ja valoa antavana mahdollisuutena. Teos on maalaus ja siinä on ymmärretty välineen ominaisuus ja potentiaali hienosti, niin että se saa olla sitä mitä se on ja kuitenkin avaamalla näkymän myös pois materiaalista sisään unen, inspiraation ja luovuuden todellisuuteen.”
Kuvataitelija Ville Löppönen
Savonlinnan Oopperajuhlat
Saara Autere
Melissa Korhonen
TURPO-kilpailu
Hanna Myller
Suomalainen Kirjakauppa
Ella Nuutinen
Mariela Hyvärinen
Veena Hälinen
Savonlinnan Taidelukion Seniorit ry.
Kaarina Sairanen
Linda Ristolainen
Anna Pauniranta
Anna Pulkkinen
Maiju Räisänen
Emil Järvensivu
Iisa Laine
Venla Rautiainen
Eve Sallinen
Menni savolainen
Oona Laitinen
Ada Siikaranta
Emma Sahlberg
Veikko Härkönen
Väinö Neuvonen
Onni Pänkäläinen
Elsa Padatsu
Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys
Enna Räihä
Suomi-Saksa -yhdistysten liitto ry.
Iiris Litmanen

Eve Eric Laxmannin -näyttelyn avajaisissa. Kuva Katriina Kaija.

Valotaidetta Tiittalan kartanossa. Kuva Katriina Kaija