Syksyn 2022 ylioppilaat
Aalto Katri
Aaltola Elina
Kontio Anniina
Korppinen Tuuli
Kuruheimo Julius
Kuutti Moona
Laamanen Olga
Martikainen Aino
Orlova Sonja
Pakarinen Noora
Palviainen Ida
Pankov Ivan
Pietikäinen Jyry
Pöllänen Aurora
Raikisto Emma
Reponen Nea
Salmenkivi Onni
Somera Siiri
Suomalainen Elli
Taskila Sara
Tissari Eevi
Toropainen Aada
Tynkkynen Liisa
Vuolle-Apiala Sofia
Väkeväinen Vili
Väänänen Eemil
5.12.2022 lukion oppimäärän suorittaneet
Lehikoinen Inka
Tarvainen Veera
Kuvataiteen lukiodiplomi
Lehikoinen Inka
Kevään 2023 ylioppilaat
Aho Eeva
Bichukina Ekaterina
Hassinen Senni
Hotti Elina
Innanen Myrsky
Jussila Marjut
Kettunen Emmi
Koski Siiri
Kovanen Alma
Kukkura Liisa
Käyhkö Myy
Laitinen Ian
Luukkanen Jenni
Luukkanen Neea
Makkonen Kiia-Maria
Mehtonen Aino
Meriläinen Aava
Naukkarinen Aada
Nenonen Emma
Nissinen Otso
Nousiainen Hanna
Nousiainen Ille
Oinonen Jyri
Pesonen Katariina
Pesonen Inga
Pulkkinen Ida
Pulkkinen Saana
Puurtinen Minttu
Puustjärvi Mikael
Rautiainen Taija
Romppanen Mimosa
Semi Venla
Seppänen Ira
Sikiö Arttu
Stenberg Henna
Suonpää Jemina
Svensk Inna
Tammisuo Veikka
Tarkiainen Akusti
Vesa Liisa
Virtanen Sylvi-Apollonia
Vuorela Niko
3.6.2023 lukion oppimäärän suorittaneet
Leminen Eveliina
Päivätie Niko
Ristolainen Miikka
Kuvataiteen lukiodiplomi
Hassinen Senni
Jussila Marjut
Koski Siiri
Kovanen Alma
Puustjärvi Mikael
Sikiö Arttu
Vesa Liisa
Suullisen kielitaidon todistus – englanti, pitkä oppimäärä
Siiri Koski
Ian Laitinen
Neea Luukkanen
Lakkiaisjuhlassa 3.6.2023 kuultu ylióppilaan huoltajan tervehdys
Arvoisat ylioppilaat,
Onnea teille jokaiselle! Nyt on päivä, jonka muistatte koko elämänne. On hetki, joka tuntui joskus hyvin kaukaiselta ja saavuttamattomalta. Mutta niinpä te sen vain saavutitte, askel askeleelta, vuosivuodelta.
Onnittelen teitä myös siitä, että olette saaneet käydä Savonlinnan taidelukio. Meidän perheestä valmistui nyt jo kolmas taikkarilainen, ensimmäinen kuvislinjalainen kahden musalinjalaisen jälkeen. Ura taidelukiolaisen äitinä alkoi 2008, jolloin esikoinen Mari aloitti ykkösellä. Kymmenen vuotta myöhemmin seurasivat Matias ja Liisa.
On monia syitä, miksi jokaista taidelukion käynyttä on syytä onnitella.
Liisa sanoi pari päivää sitten: On hienoa, että koulu osoittaa oppilasta kohtaan lämpöä ja rakkautta, oikeaa välittämistä. Koulussa on alusta asti se tunne, että vaikeudet voitetaan, ratkaisut löydetään ja että toivoa on aina ja että koulu on tosissaan oppilaan puolella. Kaikkien koulujen pitäisi olla samanlaisia kuin taikkari.
Näin siis Liisa.
Toinen syy se, että täällä jokainen saa olla sellainen kuin on. Kukaan ei ole outo, kaikki ovat omanlaisiaan. Peruskoulun jälkeen taikkariin tullessa on monen tunne helpotus, sitten riemu: enää ei kiusata eikä katsota pitkään. Toki arki on paljolti samaa lukiota kuin muualla, mutta moni asia on täällä toisin, hyvällä tavalla.
Taidelukio on myös bileiden järjestämistä, teema-asujen etsimistä, juhlasalin koristelua, bändien kasaamista, sovituksen tekoa. En tiedä, kuinka monta halloween, teeilta tai kevariasua meidän kaapeista on koottu. Välillä kaappeja kolusi viisikin nuorta.
Laskin eilen, että taidelukion aikana meillä on soitettu noin tusinaa soitinta: sello, kontrabasso, viulu, piano, sähkökitara, kitara, basso, nokkahuilu, käyrätorvi, huuliharppu, ukulele, rytmimuna,. Meillä on laulettu oopperaa, hevirokkia, muuten vaan rokkia, balladeja, kansanmusiikkia, barokkia, musikaalia ja taikkarin teatterin lauluja, vähän jatsiakin, yksi- ja kaksiäänisesti.
Tässä koulussa on saanut mellastaa musiikkimaassa rajoista välittämättä. On voinut kokeilla ja yrittää, ehkä myös mogata komeasti. Ei sen väliä: aina kannustus on ollut yhtä huumaavaa.
Saimme seurata sivusta myös kuvislinjan lopputyön tuskan, ja sitä kuinka lopullinen ratkaisu löytyi vasta pari viikkoa ennen määräaikaa. Silti kaikki valmistui ajoissa. Seuraavana vuonna sama toistui kuvataidediplomia tehdessä.
Meillä on puhuttu päivittäin taiteesta, soitosta, laulusta, näytelmäteksteistä, romaanin rakenteesta, elävästä tai väkinäisestä viivasta, lauserytmistä, renessanssista ja Leonardosta, hyvästä bassolinjasta, no, siis kaikenlaisesta taiteesta, isoa ja pientä. Kiitos kolmen taikkarilaisen olen viisastunut ja pysynyt ajan tasalla.
Entäs nyt? Hyvät ylioppilaat, te olette uuden edessä. Mutta ennen kuin astutte eteenpäin, katsokaa, mitä teillä jo on. Yksi aarre olette te kaikki, taikkarilaiset, koko yhteisö.
Katsokaa ympärillenne: siinä ovat teidän aarteenne, koulukaverit. PItäkää kiinni toveruudesta ja ystävyydestä. Tehkää yhdessä uusia muistoja. Taikkarilaisuus on teissä aina. Taikkarikaverit seuraavat usein läpi elämän.
Toinen aarre on taide. Teille on annettu avaimet taiteen maailmaa. Sen maailman säännöt ovat usein toiset kuin konkreettisen arkimaailman. Siellä on valoa, vapautta, tuskaa, tunteita, joita ei voi sanoin kuvata. Taiteessa ei ole aina oikeaa ja väärää, ei yhtä oikeaa vastausta.
Mitä hyvänsä teettekin työksenne, on teillä kaiken taustalla tieto ja tunne taiteen inhimillisestä, sallivasta ja moniarvoisesta kauneuden maailmasta. Ette te sitä koskaan unohda, ja se on teidän vahvuutenne.
Tie koulun jälkeen voi pelottaa. Entäpä, jos se onkin väärä? Jos en menesty? Jospa minusta ei tule mitään? Jos en pääse mihinkään?
Pelko pois. Kuten taiteessa ei elämässäkään ole vääriä tai oikeita askeleita. Kaikki koettu on rikkautta. Oma tie löytyy aina. Ei ehkä heti, ei ehkä sieltä, mistä sitä etsit. Löytymiseen voi mennä pitkään. Mutta aina se löytyy.
Astukaa rohkeasti eteenpäin tai jääkää hetkeksi paikalle, keräämään voimia. Aikaahan on. Muistakaa elää myös se aika, joka tuntuu välivaiheelta. Elämä ei pysähdy, elämässä ei ole väliaikoja, ei välivuosia. Eläkää jokainen hetki tosissanne. Oikea elämä ei odota unelmaopinnoissa tai unelma-ammatissa. Se on juuri nyt ja nyt.
Olkaa uteliaita, innostukaa. Syventykää siihen, mikä vetää puoleensa. Käyttäkää aikaa siihen, mitä rakastatte. Hankkikaa tietoa, ja sen jälkeen hankkikaa lisää tietoa. Kyselkää, miettikää. Kuunelkaa viisaampanne. Keskustelkaa, tarkistakaa mielipiteitänne. Tunnistakaa omat ennakkoluulonne ja ravistakaa niitä.
Nykyään puhutaan paljon menestyjistä ja menetyksestä. Moni mittaa menestystä rahassa.
Minusta nuoren menestys on vaikka sitä, että hän tulee jossain vaiheessa toimeen omillaan, löytää paikan elämässä ja että toimii niin, ettei vahingoita toisia. Olen yrittänyt kasvattaa omiani siihen, että he ovat heikomman puolella, aina.
Menestys voi olla pientä ja hiljaista, yksityistä.
Te lähdettä nyt kohti omia unelmianne, omia teitänne. Kukaan ei tiedä, mihin ne vievät. Uskokaa ja luottakaa elämään. Nauttikaa tästä päivästä.
Riitta-Leena Lempinen-Vesa, ylioppilaan huoltaja
Savonlinnan Taidelukion vuosikertomus 2022 - 2023