REHTORIN TERVEHDYS
Lukuvuosi 2022-23 olisi voinut käynnistyä paremminkin, sillä aivan lukuvuoden alussa taidelukiolaisia joutui ilman omaa syytä turbulenssiin koulun ulkopuolisten nuorten toteuttaman epäasiallisen käyttäytymisen johdosta. Käyttäytyminen ilmeni monin eri tavoin. Asiaan yritettiin puuttua usean toimijan taholta, mutta rauhalliseksi tilanne saatiin vasta Taidelukion painavan puheenvuoron jälkeen. Kutsuimme kasvatusyhteistyöhön näiden epäasiallisesti käyttäyneiden nuorten huoltajiakin ja saimme tilaisuuden keskustella yläkouluikäisten huoltajien kanssa yläkoulun huoltajailloissa. Taidelukio on edelleen huolissaan joidenkin savonlinnalaisten nuorten käyttäytymisestä ja jaksamisesta. Harras toiveemme on, että näiden nuorten huoltajat hoitaisivat kasvatustehtäväänsä, kuten huoltajan tuleekin hoitaa.
Lukuvuoden aikana ”ajoimme sisään” LOPS2021-asiakirjan mukaiset opintojaksot myös toisen lukiovuoden osalle. LOPS2021 otettiin käyttöön 1.8.2021 ja nyt siis kaksi vuosikurssia opiskeli sen mukaisesti. Kuvataiteen ja musiikin paikalliset oppiaineet ja niiden paikalliset opintojaksot todettiin hyvin onnistuneiksi. Ns. yleislukioaineiden osalta edelleen meitä pähkäilyttää 1 ja 3 opintopisteen laajuiset opintojaksot ei vähiten sen vuoksi, että aiheuttavat päänvaivaa työjärjestysteknisesti. Lukiokoulutuksen maksuttomuus ulottui nyt samoin kahdelle vuosikurssille. Oppilaitoksen valitsema Opinsys Oy:n toimittama Lukiolaiskannettava on osoittautunut varsin onnistuneeksi päätelaitteeksi lukiolaisen opintoja ja muuta toimintaa varten.
Lukuvuoden aikana jatkoimme edelleen voimallisesti valtakunnallisen lukiokoulutuksen kehittämistehtävän toteuttamista. Opetusministerihän oli valinnut lokakuussa 2017 Suomesta 11 lukiota tällaisiksi kehittäjälukioiksi vastuuttaen ne omiin kehittämistehtäviinsä. Savonlinnan Taidelukion vastuulla on kuvataiteen kehittäminen. Kehittämistyö on hyvin resursoitu, ministeriö (OKM) antaa vuosittain 185 000€ valtionosuuden tätä varten. Tähän tehtävään liittyen olemme tuottaneet jo hyvin monipuolisia materiaaleja kuvistuubi.fi -sivustoon. Lukuvuoden aikana järjestimme myös tiiviisti täydennyskoulutusta kuvataideopettajille. Kehittämistehtävää koordinoi kuvataideopettaja Katriina Kaija ja oppilaitoksessa toimii KeTe-tiimi, jossa on Katriinna lisäksi mukana ovat kuvataidelehtorit Kati Sinkkonen, Seija Tikka, Titta Välimaa sekä rehtori Reima Härkönen.
Saimme joulukuussa 2022 tärkeän laatuvarmenteen toiminnastamme, kun Savonlinnan Taidelukiolle myönnettiin yleissivistävän koulutuksen Erasmus+ -akkreditointi. Tätä akkreditointia tuli hakea ja innostuimme asiasta syksyllä ja niinhän siinä kävi, että Opetushallituksen Suomen kansallinen Erasmus+ -toimisto myönsi tunnustuksen meille aikavälille 1.2.2023-31.12.2027. Tämä takaa meille merkittävän perusrahoituksen kv-toimintaamme varten. Perusteena myöntämiselle oli takeet siitä, että pystymme toteuttamaan erittäin laadukkaita liikkuvuushankkeita. Huomionarvoista tässä on se, että Etelä-Savon maakunnassa olevista yleissivistävistä oppilaitoksista olemme vasta toinen, jolle tällainen laatuvarmenne on myönnetty. Lukuvuoden aikana toteutimme vanhojen Erasmus+ hankkeiden liikkuvuuksia; Opintomatka Ranskaan huhtikuussa 2023, opintomatka saksaan toukokuussa 2023, valmistava vierailu Portugaliin maaliskuussa 2023. Lisäksi isännöimme isoa saksalais-portugalilaista opiskelijaryhmää joulukuussa 2022. Yhteensä liikkuvuuksia kertyi 100.
Lukuvuoden aikana toteutettiin Taidelukion perustehtävän mukaisia taidekasvatushankkeita laajalla kirjolla. Kuvataidelukion perinteinen päättötyönäyttely oli saanut aiheekseen UNI.Teeman parissa kuvataidelinjan abit pääsivät toteuttamaan itseään ja osoittamaan Taidelukiossa hankittua osaamista. Toteutimme virtuaalisen vierailumahdollisuuden näyttelyymme. Musiikkilukion perinteiset mammuttikonsertit kevätlukukauden alkupuolella päästiin onneksi toteuttamaan lähitoteutuksella.
Kuten huomaatte, lukuvuoden tapahtumakalenteri on pullollaan mitä erilaisimpia tapahtumia, jotka antoivat tärkeitä vaikutteita opiskelijoiden omaan työskentelyyn. Opiskelijoiden omaehtoinen toiminta opettajiemme ohjauksessa taasen antoi opiskelijoille tuiki tärkeitä mahdollisuuksia saada onnistumisen elämyksiä ja sitä kautta kasvattivat heitä ihmisinä ja kulttuuritoimijoina. Lämmin kiitos myös tutor-opiskelijoille ja opiskelijakunnan aktiiveille siitä mutkattomuudesta, jolla yhteisiä asioita hoidettiin. Tutorit tekevät kullanarvoista työtä uusien taikkarilaisten hyvinvoinnin eteen. Opiskelijakunta järjestää koulun kasvatus- ja opetustyötä tukevia tapahtumia, joissa halukkaat voivat ottaa vastuuta yhteisistä asioista. Tästä linkistä löytyy Taidelukion lukuvuosisuunnitelman toteutumaraportti.
Lukuvuoden aikana Taidelukiossa lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon suoritti 72 ylioppilasta.
Haluan kiittää Savonlinnan kaupunkia koulutuksen järjestämisestä, Taidelukion opiskelijoita, henkilökuntaan kuuluvia, yhteistyökumppaneita ja ylipäänsä kaikkia toimintaan osallistuneita touhua täynnä olleesta ja onnistuneesta lukuvuodesta.
Hyvää kesää!
Reima Härkönen

TL22-ryhmien musiikkilukiolaiset opintomatkalla Helsingissä. Kuva Sanna Pirttisalo.

Katja ja Marianne valmistuivat ylioppilaiksi keväällä 2010. He kävivät koululla pitämässä kuvataidelukiolaisille pop-up -tilaisuuden yrittäjyydestä, työllistävät näet itsensä visuaalisen kulttuurin yrittäjinä nykyisin. Entisiä opiskelijoita on aina kiva tavata. Kuva Marianne Ahonen.