Annettava opetus TL23-, TL22- ja TL21-ryhmille

Elokuussa 2023 lukio-opintonsa aloittavat opiskelevat kesäkuussa 2021 hyväksytyn opetussuunnitelman mukaisesti (LOPS2021). Samoin tekevät TL22- ja TL21-ryhmien opiskelijat.
Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärän laajuus on 150 opintopistettä. Lukio-opinnot muodostuvat lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen 1 mukaisista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista, joita koulutuksen järjestäjän tulee tarjota opiskelijalle. Oppimäärään voi lisäksi sisältyä lukiodiplomeita ja muita valinnaisia opintoja koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.
Savonlinnan Taidelukion järjestämisluvassa (OKM/54/530/2017) on määritelty erityisiksi koulutustehtäväksi musiikkipainotteinen- ja kuvataidepainotteinen opetus.
Järjestämisluvan mukaan opiskelijat, jotka suorittavat vähintään 24 opintopistettä oppilaitoksen opetussuunnitelmassa määriteltyjä erityisen koulutustehtävän mukaisia opintoja, ovat oikeutettuja vähentämään valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen 1 mukaisten pakollisten opintojen määrästä 16 opintopisteen laajuiset opinnot.
Savonlinnan taidelukion kuvataidelukiossa opiskellaan valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen 1 mukaisten pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen lisäksi taidehistoriaa, kuvailmaisun perusteita sekä neljää ns. suuntautumisainetta; graafinen muotoilu ja tilasuunnittelu, mediailmaisu, muotoilu ja kuvataide sekä yleinen kuvataide. Näiden oppiaineiden opintojaksot ovat opetussuunnitelmassa edellytettäviä taikka vapaaehtoisia. Opintoihin tulee sisältyä vähintään kahdeksan opintopistettä taidehistoriaa, kahdeksan opintopistettä kuvailmaisun perusteet -oppiaineen opetusta sekä 26 opintopistettä suuntautumisaineen opetusta, yhteensä 42 opintopistettä. Tämä vastaa 28% lukion oppimäärään vaadittavista opinnoista. Lisäksi opiskelija voi opiskella lisäopintoja taidehistoriasta ja kuvailmaisun perusteet -oppiaineesta sekä erilaisista työpajaopinnoista.
Savonlinnan Taidelukion musiikkilukiossa opiskellaan valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen 1 mukaisten pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen lisäksi musiikin historiaa ja kuuntelua, säveltapailua ja musiikin teoriaa sekä solistisia opintoja. Näiden oppiaineiden opintojaksot ovat opetussuunnitelmassa edellytettäviä taikka vapaaehtoisia. Opintoihin tulee sisältyä vähintään 10 opintopistettä musiikin historia ja kuuntelu -oppiaineen opintoja, 10 opintopistettä säveltapailu ja musiikin teoria oppiaineen opintoja, kahdeksan opintopistettä pääsoittimen opintoja sekä kahden opintopisteen kuoro-opinnot. Näistä edellytettävistä opinnoista kertyy yhteensä 30 opintopistettä. Tämä vastaa 20% lukion oppimäärään vaadittavista opinnoista. Lisäksi opiskelija voi opiskella lisäopintoja laajasta kirjosta erilaisia musiikin vapaavalintaisia opintojaksoja.
Oheisissa kahdessa kuvassa on esitetty, kuinka ns. yleislukioaineiden opintojaksot jakaantuvat eri vuosien osalle. Esim. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi) -oppiaineessa on eka lukiovuonna tarjolla neljä opintojaksoa. Nämä opintojaksot on esitelty Taidelukion nettisivuilla, jonne pääset tästä linkistä!
Opiskelijalle on tehty työjärjestykset valmiiksi ”talon puolesta” niin, että opiskelija näkee työjärjestyksensä kesäkuun lopulta alkaen. Nämä näkyvät wilma-sovelluksen kautta. Opiskelijat saavat wilma-tunnuksen tekoon tarvittava avainkoodin postilähetyksenä.
Kuvataidelukion opiskelijoilla on työjärjestyksissään n. kolmasosa kuvataiteen opintojaksoja. Nämä jakaantuvat seuraavalla tavalla. Nämä oppianeet ja niiden opintojaksot on esitelty tarkemmin koulun nettisivuilla ja sinne pääset tästä linkistä!
Musiikkilukion opiskelijoilla on työjärjestyksissään ihan vastaavalla tavalla n. kolmasosa musiikin opintojaksoja. Nämä jakaantuvat seuraavalla tavalla. Nämä oppianeet ja niiden opintojaksot on esitelty tarkemmin koulun nettisivuilla ja sinne pääset tästä linkistä!





