Poissaolot ja niiden selvittäminen
Läsnäolo ja poissaolojen selvityskäytäntö
Opiskelijan tulee osallistua kaikille lukujärjestyksen mukaisille oppitunneille ja koulun yhteisiin tilaisuuksiin. Oppivelvollisuuslain (1214/2020) 9 §:n mukaisesti opiskelijan huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuuden. Tästä johtuen koulun ja kodin yhteydenpidon tulee olla tiivistä mm. poissaolojen suhteen.
Huoltaja selvittää alaikäisen huollettavansa poissaolot wilmassa. Täysi-ikäinen opiskelija voi tehdä tämän itse.
Lukuvuoden aikaisten poissaolojen kerryttyä yli 50 tunnin, ryhmänohjaaja lähettää opiskelijalle sekä alaikäisen opiskelijan huoltajalle viestin asiasta. Tällä viestilklä pyritään siihen, että opiskelija muuttaisi käyttäytymistään ja vähentäisi poissaoloja.
Mikäli poissaoloja kertyy lisää lukuvuoden aikana ja ne ylittävät 100 tuntia, ryhmänohjaaja kutsuu opiskelijan sekä alaikäisen opiskelijan huoltajan palaveriin asian suhteen. Tässä palaverissa tuodaan esille poissaolojen merkitys oppimiselle sekä yritetään löytää keinoja niiden vähentämiseksi.
Jos opiskelijalle kertyy yksittäisen opintojakson oppimisen kannalta liikaa poissaoloja, aineenopettaja keskustelee asiasta opiskelijan kanssa, jotta opiskelija voisi korjata poissaolokäyttäytymistään. Opettaja voi tarvittaessa evätä oikeuden osallistua opintojaksolle, jos poissaolot jatkuvat.
Musiikkilinjan opiskelijoilla on erikseen sovitut opetusajat pää- ja sivuaineen osalta. Näistä ajoista on ehdottomasti pidettävä kiinni. Jos opiskelijalle tulee este, hänen tulee ilmoittaa se tekstiviestillä opettajalle suoraan. Opiskelijan tulee lisäksi sopia nämä ohjausajat niin, etä ne mahdollisimman vähän haittaavat muiden oppiaineiden opiskelua.
Huoltajan wilman käyttöoikeus ei automaattisesti katkea, kun huollettava täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi pyytää tätä ilmoittamalla asiasta rehtorille.
Sairastuminen
Mikäli opiskelija sairastuu kesken päivän, hän menee terveydenhoitajan luo. Mikäli terveydenhoitaja ei ole tavattavissa, rehtori tai ryhmänohjaaja voi antaa luvan poistua kesken koulupäivän.
Jos sairaus jatkuu pitkään, opiskelijan etua on se, että hän hankkii lääkärintodistuksen poissaoloajalleen. Tällainen todistus tulee toimittaa koululle. Opiskelijalla on oikeus saada opettajiltaan ohjeita / tehtäviä oppimisensa tueksi.
EDU-merkinnät
Taidelukiossa tiedostetaan hyvin se, että oppimista tapahtuu myös muualla kuin koulussa. Opiskelija voi kertoa tällaisista asioista esim. rehtorille, joka voi merkitä kertyvän poissaolon ns. edu-poissaoloksi. Tällainen merkintö ei kerrytä opiskelijan poissaolokertymää. Tässäkin tapauksessa opiskelijan omalla vastuulla on selvittää poissaolon aikaiset tehtävät ja huolehdittava siitä, että ne tulevat tehdyiksi.
Tällaisia poissaoloja ovat esim.
- osallistuminen koulun opintomatkoille
- osallistuminen koulun edustus- tai esiintymistehtäviin
- osallistuminen ylimääräisiin harjoituksiin
- osallistuminen näyttelyn pystyttämiseen
- osallistuminen tutor- tai oppilaskunnan hallituksen toimintaan
- käynnit opiskelijahuoltohenkilöstön luona, esim. terveydenhoitaja, koulukuraattori, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, apulaisrehtori ja rehtori
