Oppimiskäsitys ja toimintakulttuuri
Oppimiskäsitys
Taidelukiossa oppiminen perustuu humanismin perusarvoille ja käsitykselle yksilön ja yhteisön oppimisesta.
Taidelukiossa kehitetään toisaalta konstruktiivista, kurinalaisesti tietoa analysoivaa ja uutta tietoa tuottavaa ja toisaalta taiteellisesteettistä, aistimuksellista, kokeilevaa ja elämyksellistä oppimista. Prosesseissa korostuvat sosiaalinen, tutkiva, kokeileva ja uutta luova toiminta.
Taidelukiossa taiteet ovat yhdistävä tekijä yksilön kasvussa ja kehityksessä.
Opiskelijan aktiivisesta ja tavoitteellisesta toiminnasta seuraa oppiminen, jossa hän on vuorovaikutuksessa aiempien tieto- ja taitorakenteidensa ja oppimisympäristönsä kanssa. Tältä pohjalta hän käsittelee ja tulkitsee vastaanottamaansa informaatiota.
Opetuksessa huomioidaan opiskelijoiden yksilölliset oppimistyylit sekä opettajien ja opiskelijoiden käyttämät oppimisstrategiat.
Toimintakulttuuri
Taidelukion työskentelylle on ominaista avoimuus, vastuullisuus, luottamuksellisuus ja kollegiaalisuus sekä opiskelijoiden että opettajien kesken.
Valitessaan Taidelukion sekä opiskelija että opettaja sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin, tilanteisiin ja tapahtumiin.
Arviointi- ja kehityskeskusteluja käydään säännöllisesti sekä yksilöllisesti että koko opettajakunnan kesken. Lisäksi opiskelijoiden antamaa palautetta kerätään säännöllisesti mm. laajojen wilma-kyselyiden muodossa.
Kaikessa toiminnassa korostuu yhteinen kasvatusvastuu. Opiskelijaa kannustetaan aktiivisuuteen ja vastuuntuntonsa kehittämiseen sekä itsenäiseen työskentelyyn tottumiseen. Omat taipumukset opitaan tunnistamaan henkilökohtaisen ohjauksen ja tutoroinnin avulla. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija haluaa opiskella ja pystyy opiskelemaan edellytystensä mukaisesti.
Taidelukion järjestyssääntö, Taikkarin pelisäännöt, antaa rajat työskentelylle. Huomionarvoista on se, että pelisäännöt on päätetty yhteistyössä opiskelijoiden edustajien (opiskelijakunnan hallitus) kanssa.
Oppimismenetelmien monimuotoisuutta ja osa koulutyötä ovat opetussuunnitelmaan sisältyvät opinto-, konsertti- sekä näyttelymatkat koti- ja ulkomaan kohteisiin.
Opiskelua ja opetussuunnitelman sisältöjä, erityisesti aihekokonaisuuksien toteuttamista, tukee yhteistyö eri koulutuksen ja taidetta sekä kulttuuria tuottavien instituutioiden kanssa kotiseudulla, koti- ja ulkomailla. Käytännössä aihekokonaisuudet konkretisoituvat erilaisiksi eri toimijoiden välisiksi kursseiksi ja projekteiksi.
Opetusteknologia tuo lisämahdollisuuksia ja monipuolistaa tiedonhankintaa, ilmaisua ja oppimista.

